Jdi na obsah Jdi na menu

Vycházka k Svatojánským proudům

23. 5. 2017

Vycházka dne 23. 5. 2017  ,,Svatojanské proudy“ účast 23 lidí

 

         Modré nebe nad hlavou a slunečné počasí přiláká na naši vycházku i mnoho nových tváří. Odjíždíme od Smíchovského nádraží a cca po hodině jízdy vystupujeme  v  Třebenicích, kde naše vycházka začíná u sochy sv. Jana Nepomuckého, patrona všech vodáků a plavců (podle něj název ,,Svatojanské proudy“).  Socha byla původně umístěna nad peřejnatý úsek Vltavy r. 1722. Po dokončení Slapské přehrady r. 1954 byla přesunuta na toto místo (původní zaplaveno).    

Vydáváme se romantickým údolím po levém břehu řeky Vltavy, úsekem bývalých Svatojanských proudů, nyní zatopených Štěchovickou přehradní nádrží. Jdeme po první značené turistické stezce, která vznikla právě založeným KČT v r. 1889. Nejprve pohodlnou pěšinou kolem chatových osad, později začíná cesta stoupat, kocháme se krásnými výhledy na okolní skály a  dnes již klidnou Vltavu, až dojdeme k osadě ,,Ztracenka “  (Údolí ztracené naděje). Jedná se první trampskou osadu založenou na našem území v letech 1918. Některé chaty byly před napuštěním přehrady rozebrány a postaveny o několik metrů výš. Zde si uděláme malý piknik z vlastních zásob a pak už nás čeká druhá náročnější, ale krásná a zajímavá část naší vycházky.

Místy je nutné se přidržovat řetězů a zábradlí, pěšina traverzuje příkré skály vysoko nad vodou, po kterých se občas šplháme, nechybí ani dva tunýlky a lávky, ale za ty krásné a nádherné výhledy to stojí.  

Přicházíme do Štěchovic, pod námi přehrada z r. 1945 s přečerpávací nádrží na Homoli , kde  elektřinu vyrábějí 2 Kaplanovy turbíny.

Naše vycházka končí po 8 km v restauraci u Vrňáků,  kde si každý rád sedne a dá něco dobrého a už jen vzpomíná na krásně prožitý den.

 

 

Zapsala:  R. Truhlářová

 

 

Náhledy fotografií ze složky K bývalým Svatojánským proudům